3D mappingom oživljene legende o prošlosti Šibenika

PROteam oživio kulturnu baštinu Šibenika tehnologijom 3D video mapiranja.

Tvrđava sv. Mihovila u 2020. donosi novi sadržaj kojim će putem novih tehnologija interpretirati povijesnu baštinu.

U dvije dugo skrivane cisterne iz 15. stoljeća, uz pomoć 3D video mappinga, oživjet će legenda o nastanku grada i burna povijest tvrđave te metaforički prikaz svevremenske borbe između dobra i zla, koja je u kršćanskoj tradiciji predstavljena pobjedom svetog Mihovila nad zmajem. 

Osim toga, u cisternama će se 3D mapping tehnologijom prikazivati i artefakti pronađeni na sv. Mihovilu, tijekom arheoloških istraživanja, te njihova virtualna rekonstrukcija.

Oživljavanje kulturne baštine tehnologijom mapiranja nije revolucionarno samo po sebi, no nikada dosad, bar koliko smo upoznati, nije realizirano u tako malim, intimnim prostorima koji nose pečat vremena.

Najveći izazov prostora je zakrivljenost površine, što potpuno definira pristup izradi sadržaja. Kako bi se pratio proces rada, odnosno kako bismo provjerili da se sve uklapa, bila je potrebna potpuna simulacija kroz virtualnu stvarnost.

Na izradi vrlo opsežnog 3D video materijala radilo se više od godinu dana, a s obzirom na specifičnost projekta, u realizaciju tog dijela uključili smo vrhunske stručnjake s kojima inače surađujemo na području izrade 3D animacija za potrebe mapiranja. Kreativni nered, studio za 3D animaciju na čijem je čelu Božidar Pergar, dobitnik nagrade PrimeTime Emmy za vrhunska dostignuća u video animaciji, potpisuje realizaciju svih materijala za projekciju.

Potpuni dojam virtualnog prostora pružit će slikovna i zvučna kulisa sačinjena od 34 projektora i 16 zvučnika.

Time završava europski projekt Fortress ReInvented kojemu je glavni cilj bio doprinijeti povećanju održivosti i poboljšanju turističke ponude implementacijom digitalnih sadržaja na četiri partnerske tvrđave – Tvrđavi sv. Mihovila u Šibenku, Tvrđavi Klis u Klisu, Kanli kuli u Herceg Novom i tvrđavi Vranduk u Zenici.


Službeni promo film

Više o novoj ponudi Tvrđave sv. Mihovil: https://www.tvrdjava-kulture.hr/hr/tvrdava-sv-mihovila/najava-fortress-reinvented/